reklam !
-
arthur schopenhauer in önemli eserlerinden biridir. kitapta hayatın kökeninden, estetiğe ve özne-nesne ilişkisine kadar pek çok konu hususunda dikkate şayan çözümlemeler ve saptamalar bulunur. filozof, 'dünya benim tasarımımdır' savına yaslanarak başlangıç noktasını özneye bağlar. özne olmaksınız bağımsız bir nesnel dünyanın varlığını anlamsız bulur. böylelikle platonun idealar kuramındaki temel görüşe epey yaklaşır.
kitaptan alıntılar:
--`spoiler`--
algı nedensellik yasasını gerektirir. bütün algılar buna bağımlıdır.
gerçek felsefe her zaman idealist olmalıdır.
hiçbir insan kendisini ondan farklı kılan şeylerle doğrudan özdeşleştirmek için kendi derisinin dışına çıkmamıştır.
öyleyse bu bilincin dışında kesinlik olamaz.
şeylerin nesnel varoluşunun bir özne tarafından koşullanmış olması, nesnelerin öznelerin tasarımları olması, sonuçta da nesnel dünyanın olsa olsa tasarım olarak var olması bir varsayım değildir. saltık, bağımsız bir varoluş hiçbir zaman olamaz.
nesnel bir varoluş ancak bir özneyle bağlantı içinde, bu öznenin tasarımı olarak kavranabilir.
organizmanın kendisi bireysel istemenin görünür olması , nesne olmasıdır.
dehanın içinde yaşayıp çalıştığı adam gözlerinden ayırt ediliverir. onda gözler capcanlıdır, sağlam, dengelidir, düşünceliliğin, seyre dalışın damgasını taşır. bu az sayıda dahinin portresinden görülebilir.
her istek gereksinimden doğar, demek ki her istek eksiklikten, buna göre de acıdan doğar. dileğin yerine getirilmesi, eksikliği, acıyı sona erdirir. ancak yerine getrilen her istek için geride yadsınan en az on istek kalır. üstelik istek uzun sürer, istemler sonsuzdur; doyum kısa sürelidir, pek te ölçülü dağıtılmaz.
doyurulan her istek yerini anında bir başkasına bırakır.
--`spoiler`--




